BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

romana english

 

ASOCIATIA CARITAS METROPOLITAN GRECO-CATOLIC BLAJ

CASA "SFÂNTUL IOSIF" REGHIN

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum ii ajutam?

Prin desfasurarea de diferite activitati cum ar fi: ergoterapie, psihoterapie, activitati cu caracter social, incercam reintegrarea socio-profesionala a acestor tineri cu ajutorul coordonatorului de proiect, al asistentului social, al psihologului, al preotului si al voluntarilor. In acelasi timp un rol extraordinar de important il joaca afectivitatea daruita, empatia, atentia canalizate spre acesti tineri.

Coordonata formativ-educativa include activitati socio-psihologice si spirituale.

 

A.Activitatea asistentului social se desfasoara pe mai multe laturi: comportamentala, educativa, afectiv-emotionala, etic-morala, sociala.

Latura Comportamentala a cuprins urmatoarele activitati:

-insusirea comportamentului dezirabil acasa si în societate

invatarea si experimentarea de catre tineri a diferitelor retete culinare,corectarea limbajului verbal neadecvat

invatarea unor cantece, imbunatatirea relatiilor interpersonale prin medierea conflictelor si prin indrumarea spre prieteni adevarati, invatarea unor comportamente sociale in diferite situatii de viata

formarea capacitatii de autoinstructie si autocontrol

La nivel relational se urmareste optimizarea comunicarii si a raportarii individului la grup, imbunatatirea relatiei “educator” – rezident al casei si o mai buna raportare la persoanele cu care intra in contact, dar si la evenimente.

Latura Educativa a vizat:

-insusirea scris-cititului, acolo unde a fost necesar

-indrumarea spre biblioteci si incurajarea lecturilor

-consiliere si orientare profesionala, optimizarea mecanismelor de interactiune a subiectilor cu munca

-includerea tinerilor în sistemul economico-social al orasului Reghin

Celor interesati li s-au predat lectii de operare pe calculator, astfel crescand increderea in fortele proprii.

S-a insistat asupra educatiei morale pentru formarea profilului moral al personalitatii si al comportamentului socio-moral al tinerilor, pentru a deveni persoane cu constiinta morala înalta si cu o conduita demna.

 

Latura afectiv-emotionala a urmarit :

-cresterea stimei de sine, a autoincrederii, a autoaprecierii prin laude, exemplificari, indrumarea spre activitati care aduc succes, incurajarea prieteniilor bune pentru a le intari increderea in capacitatile proprii, formarea atitudinilor pozitive, imbunatatirea relatiilor cu tinerii, in special cu persoanele de sex opus, in ceea ce priveste viitorul familial

-insusirea principiului cooperarii, al respectului reciproc

Prin cautarea familiei li se dezvolta sentimentul de apartenenta si siguranta afectiva.

Latura etic-morala a urmarit:

-insusirea normelor de conduita in societate respectand drepturile celorlalti, formarea unor valori moral-spirituale conform normelor de convietuire în societate, formarea constiintei religioase, a convingerilor si atitudinilor moral religioase.

Prin actiunea de botezare a tinerilor ce nu au primit taina Botezului se urmareste increstinarea lor si realizarea unei legaturi cu o familie model care sa le satisfaca nevoia de aparteneta la un mediu stabil.

Programul de catehizare si rugaciune are in vedere intelegerea ca fiecare este o parte integranta dintr-un tot (de unde rezulta importanta fiecaruia), dobandirea cunostintelor religioase si apropierea de Dumnezeu.

Latura Sociala a cuprins :

- mentinerea legaturii cu C.P.8 si contactarea tinerilor ce urmeaza sa fie primiti in Casa de Orfani, initierea si pragmatizarea legaturilor cu autoritatile locale, mentinerea unui contact permanent cu Directia Judeteana de Protectie a Copilului si Centrul Judetean de Asistenta Sociala Mures

Informarea asupra serviciilor specializate si luarea contactului cu ele (medic, posta, banca, biblioteca, politie)

Se incearca luarea legaturii cu familia naturala (daca aceasta exista) si se insista asupra mentinerii acestei legaturi, chiar daca exista resentimente.

S-a realizat intocmirea dosarelor de handicap tinerilor deficienti in vederea obtinerii biletelor gratuite de calatorie si a indemnizatiei, in functie de venituri.

Pentru o mai buna adaptare la societate, s-au facut o serie de activitati socio-culturale:

-sustinerea in realizarea expozitiei de icoane in carbune, a unui rezident al Casei de Orfani, serbarea zilelor de nastere, unde tinerii au ca invitati prieteni si persoane importante pentru ei, vizionarea de filme acasa si la cinematograf, urmand comentarea lor si extragerea invatamintelor si comportamentelor dezirabili, iesiri in societate: servirea mesei de Craciun la Pizzerie, iesiri la iarba verde, la scaldat, pelerinaj la manastire

S-au cautat chirii impreuna cu beneficiarii proiectului.

S-au realizat reportaje la televiziunea locala, despre activitatile educativ – lucrative ale Casei de Orfani “Sfantul Iosif”, in scopul constientizarii la nivel local a existentei acesei categorii de persoane si a Casei de Orfani.

B.Programul psihologic cuprinde diverse activitati cum ar fi:

Consiliere individuala

Abordarile problematice vizeaza: comportamente adecvate si neadecvate, testare psihologica, realizari personale, regulamentul interior, relatiile interpersonale, plangeri si nemultumiri, “sefi si nesefi”, ranchiuna si consecintele ei, rezolvarea de situatii conflictuale, relatii inter si intragrup, relatii angajat-rezident al casei, scopuri si mijloace prin care le realizam, atitudinea tinerilor fata de societate si cea a societatii vis-a-vis de ei, responsabilitati: asumarea si neasumarea lor, comunicarea cu ceilalti, limbajul adecvat.

Consiliere de grup

In cazul consilierii de grup s-au abordat urmatoarele teme: regulamentul interior, contractul individual de sprijin, indatoriri, reguli si nereguli, conflicte si rezolvarea lor, codul bunelor maniere, importanta locului de munca si al unui loc propriu, comportamentul in casa si in afara casei, importanta prietenilor si a familiei, relatia angajat si rezident al casei, efectuarea exercitiilor de creativitate, de dezvoltare a personalitatii, de situatii problematice - ipotetice si rezolvarea lor.

Activitati socio-psihologico- culturale

Ele se desfasoara prin colaborarea cu coordonatorul de proiect, asistentul social, voluntarii si diferiti oaspeti. Astfel, s-au organizat zilele de nastere, iesiri la iarba si iesiri cu ocazia sarbatorilor, s-au invitat persoane din diferite domenii, s-au vizionat filme pe diferite teme.

1.Expozitia de icoane in carbune, realizata de unul din rezidentii Casei

Obiective generale si specifice propuse si realizate : vizualizarea lucrarilor pentru a-l face cunoscut si lumii exterioare casei, cresterea stimei de sine, a autoincrederii autorului, socializarea lui si amplificarea relatiilor sociale, dezvoltarea independentei si autonomiei proprii, dezvoltarea autoaprecierii.

2. Ziua fiecarui rezident este sarbatorita prin: pregatirea celor necesare, particirea personalui si al rezidentilor, invitatilor din afara casei, avand efecte psiho-sociale benefice: respectul si atentia cuvenita sarbatoritului, senzatia de siguranta afectiva provocata, contact cu societatea pe “teren propriu”, se afla intre cei care tin la ei, le pasa si sunt importanti, socializarea cu cei din afara casei, intarirea si intensificarea relatiilor cu ceilalti, posibilitatea de noi relatii interumane, intarirea importantei ideii familiei-relatia in doi. Toate acestea duc la o stima de sine imbunatatita si o autoapreciere mai benefica.

3. Iesiri în societate :

a. S-a facut o traditie ca de Craciun, cadoul sa fie o cina luata impreuna la pizzerie. Astfel se urmareste: socializarea tinerilor din Casa “Sfântul Iosif”, inlesnirea relatiilor interpersonale sociale, invatarea comportamentului dezirabil în societate, dezvoltarea abilitatilor de exprimare si comunicare, cresterea stimei de sine, a autoincrederii, a autoaprecierii.

b. Iesirile la iarba verde permit rezidentilor: contactul cu societatea dar sub “supraveghere” ceea ce ii ajuta sa treaca mai repede peste primele obstacole si anxietati la gandul iesirii din mediul securizant, posibilitatea lor de a se simti in largul lor, ocazia de a desfasura activitati sportive, de a face cunostinta cu ideea concursului, de a experimenta sentimentul concurentei (fotbal), posibilitatea de avea in fata comportamente adecvate pentru a le putea usura contactul cu cei din societate, instalarea convingerii si sentimentului ca si ei sunt parte integranta.

4. Ca urmare a invitarii diferitelor persoane s-a constatat: perceptia societatii asupra tinerilor, atentia se indreapta asupra lor, “sunt luati in seama”, prezinta interes pentru cei care nu sunt la fel ca si ei. Astfel, nu se simt fara valoare sau devalorizati, ci mai mult, cunoscuti si apreciati.

5. Citirea cartilor, vizionarea si discutarea filmelor le da posibilitatea de a cunoaste si asimila cat mai multe informatii, de a schimba pareri si idei, dezvoltarii capacitatii de a-si sustine propria parere.


C.Coordonata lucrativa se desfasoara cu ajutorul unui maistru .

Astfel:

1Scopul activitatii

Activitatea de confectionarea de maturi desfasurata in atelier constituie partea practic-lucrativa al proiectului,avand ca scop inlesnirea reintegrarii profesionale al rezidentilor.

2.Grupul tinta

Beneficiarii proiectului, adica rezidentii Casei de Orfani “Sfantul Iosif”, care nu sunt angajati.

3.Desfasurarea activitatii

A.Fazele procesului de confectionare

1.Curatarea sorgului de seminte: deplasarea sorgului la batoza si desamantarea

2.Montarea si legarea sorgului de coada de matura

3.Prinderea in masina de cusut si coaserea maturii

4.Prinderea la masina de taiat varfurile maturii si unificarea ei

5.Slefuirea si revizuirea estetica

B.Procesul de confectionare propriu-zis

Rezidentii casei sunt indrumati de un maistru coordonator care-l învata, ii indruma si supravegheaza,astfel insusindu-si deprinderile necesare, sa-si dezvolte acele capacitati care-I permit insusirea si perfectionarea in meserie

 

4.Efecte psiho-sociale

-o meserie noua inseamna un posibil loc de munca

-ii confera rezidentului sentimentul utilitatii

-rezidentul se va obisnui cu un program, cu un orar fix, cu ideea de a face ceva important, pentru care el va raspunde

-sa-si insuseasca spiritul de echipa

-sa constientizeze ca trebuie sa se coformeze unor reguli de grup si ne mai fiind singur nu poate face ceea ce isi doreste

-desfasurarea activitatii în mediu securizant, in prima faza al reintegrarii profesionale, ii permite rezidentului sa insuseasca pasii de baza al executarii meseriei, astfel la un loc de munca strain-faza a doua a reintegrarii profesionale-ii va oferi siguranta ca stapaneste meseria versus nesigurantei provocate de mediul social, ce-I prezinta greutati

 

Gazduire gratuita oferita de XHost.ro